On yıllardır şirketler, ihtiyaç analizi, tasarım, içerik geliştirme, uygulama, değerlendirme dahil olmak üzere çok aşamalı geleneksel bir öğrenme modelini takip ettiler. Eğitim yatırımının maksimize edilmesine odaklanan kuruluşlar, iş hedeflerine ulaşmak ve en iyi başarıları elde etmek adına, içeriği hazırlarken farklı bir yöntem uygulamaya başladılar. Crowdsourcing;zaman harcayan geleneksel öğretim tasarımı modellerine oranla, inanılmaz bir hızlanma imkanı sunar. Çalışanların hızla değişen iş ortamlarına uyum sağlamaları için programlar oluşturulurken, bir yandan eğitimlerin verimli geçmesi bir yandan da sürecin bir an önce tamamlanması beklenmektedir.
Daha verimli bir süreç sunmanın ötesinde, crowdsourcing ile, şirketlerin ihtiyacı olan bilgiyi çalışanlarına seslendirmiş olacak ve daha fazla katılımla daha iyi bilgiyi toplamak mümkün olacaktır.
KLA-Tencor şirketi son derece etkili bir öğrenme programı geliştirmek için, örgüt genelinde en yaygın zorlukların bazılarını belirlemek için 20-30 yöneticiyle bir dizi odak grup ve mülakat gerçekleştirmişti. Bu süreçte, şirket genelinde en sık tekrarlanan yaklaşık 50 durum / zorluk belirledi ve yöneticilerden bu 50 durum içinde en fazla karşılaşılan 10 durumu puanlamaları istendi. Yöneticilerin belirlediği 50 zorluk aynı zamanda farklı 600 personele de anket yoluyla açıldı ve hiç bulunmayan zorlukların da eklenmesi ve daha sonra da puanlanması istendi. Personele açılan ankette çıkan sonuçlar şaşırtıcıydı ve top 10 durumdan 7’sinin başlangıçtaki odak grup tarafından hiç önerilmediği anlaşıldı. Ve toplanan veriler o kadar zengindi ki, organizasyonda yaşanan temel zorlukları vurgulamak için yönetim ekibi ile tekrar paylaşıldı.
Buna benzer bir çalışmayı Dominos Pizza Franchise eğitim yöneticisi John Kissinger yapmıştı. Dominosun hız konusuna odaklanması kritik olduğundan eğitim çalışmalarına da hız vererek, çalışanlarına bir soru sormuş ve sonuçlardan bir çıktı derlemiştir. Kissinger, tüm operatörlerin mağazalarındaki yükleme sürelerini iyileştirmek için yaptıkları tek ve en iyi şey hakkında bir soru sormuştu ve bunun karşılığında 50 özgün fikir elde etmeyi başardı.
Bulguları bir adım daha ileri götüren Dominos’un öğrenme ekibi, operatörün yanıtlarını üç ana kategoriye ayırmayı başardı:
- Hazırlık
- Tutum
- Eğitim
Daha sonra ortaya çıkan 3 temayı, yaygınlaştırma sürecinde bir performans geliştirme aracı olarak kullandılar.
Kısaca Crowdsourcing; zaten cevapları olan bir gruba soru yönlendirilerek bir çeşit gelişim çözümü bulma yönetimidir. Hızlı gelişen bir dönemde firmaların rekabet üstünlüğünü korumak istemeleri ancak bilgiyi özgürce hedefle paylaşmalarıyla mümkün olacaktır.
Kaynak: https://trainingmag.com/content/fast-easy-crowdsourcing-accelerate-learning-programs